Megválasztották az év Ifjú Kócsagőrét

Helyi hírek

Bándy Fruzsina lett az év Ifjú Kócsagőre. A győztest Gruber Ágnes, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készítette fel az Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjére. A megmérettetést már második alkalommal rendezte meg a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30y zenekar által életre hívott Y TriÁsz mozgalom a Földművelésügyi Minisztériummal közösen.

Az Ifjú Kócsagőr Program fő célja, hogy a huszonéves korosztályt képviselő úgynevezett Y-generációt a számítógépek és a blogok világából kicsábítsuk a természetbe, és minél többen közülük bekapcsolódjanak az aktív természetvédelem munkájába – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára. Rácz András emellett a természetvédelmi őrök tevékenységének fontosságát hangsúlyozta.

A helyettes államtitkár kiemelte: az ország területének egyharmada megmaradt természetközeli állapotban, ami hatalmas nemzeti kincs és nemzetközi viszonylatban is jó arány. Ennek a területnek a fenntartását és megóvását végzik a természetvédelmi őrök.

Rácz András hozzátette: Magyarországon már mintegy 40 éve működik Természetvédelmi Őrszolgálat a nemzeti park igazgatóságok keretein belül. Jelenleg összesen 244 természetvédelmi őr lát el szolgálatot. Feladatuk 850 ezer hektár országos jelentőségű védett természeti terület és 1,2 millió hektár Natura 2000 terület, a lápok, szikes tavak, valamint az ezeken előforduló védett növény-, állat- és gombafajok, barlangok, régészeti lelőhelyek őrzése, megóvása.

Az önálló feladatvégzés mellett a Természetvédelmi Őrszolgálat csak a tavalyi évben több mint 1200 alkalommal látott el közös terepi szolgálatot más hatóságokkal együtt. Mintegy 800 feljelentést tettek és 5100 közigazgatási határozatot ellenőriztek. A természetvédelmi őrök kiemelkedő szerepet vállalnak a védett területek kezelésében, természetvédelmi oktatásban, szemléletformálásban, az állat- és növényfajok megóvásában. Napi feladataik mellett az erdőtüzek megfékezésében, a veszélybe került állatok mentésében és illegális fakitermelés megakadályozásában is aktív szerepet vállalnak.

A helyettes államtitkár beszélt annak fontosságáról is, hogy a természetvédelem a civil életben is nagy hangsúlyt kapjon. Példaként hozta fel, hogy hazánkban már 750 polgári természetvédelmi őr segíti a nemzeti parki őröket, társadalmi munkában.

Az Y TriÁsz részéről a Fürge Diák Iskolaszövetkezet elnöke elmondta: a program sikere az ifjú kócsagőr-jelölteknek köszönhető, akik nagyon komoly munkát tettek le az asztalra és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az egész verseny során. Márkus Zoltán a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy a programban résztvevő fiatalok döntő többsége úgy gondolja: a természetvédelem kötelékében képzeli el a jövőjét.

Az Ifjú Kócsagőr Programra jelentkező 18 és 23 év közötti fiatalok egy előválogatón estek át, közülük 43 kócsagőr-jelölt vehetett részt egy kéthetes gyakorlaton egy-egy természetvédelmi őr mellett az ország valamelyik nemzeti parkjában.

A területi elődöntőkben kiválasztott 10 jelölt mérte össze tudását a Földművelésügyi Minisztériumban rendezett országos döntőn. A versenyzők beszámoltak a nemzeti parkokban teljesített gyakorlaton szerzett tapasztalatokról, ismereteikről, valamint könnyített természetvédelmi őri vizsgát is tettek. Ezt követően egy négytagú zsűri választotta ki az ország Ifjú Kócsagőrét.

Az első helyezett természetvédelmi őr és „diákja” nyereménye, hogy elutazik a EUROPARC 2014 Konferenciára, az írországi Killarney Nemzeti parkba. Valamennyi döntős részt vehet egy 3 napos szakmai táborban, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Fecskeház Erdei Iskolájában.

A program zárásaként a Földművelésügyi Minisztériumban felavatták Magyarország első kócsagőrének fényképét. Gulyás József 1922-ben kezdte meg kócsagőri munkáját a Kis-Balatonon, ettől az időponttól számítjuk a magyarországi gyakorlati természetvédelem kezdetét.