Csaknem 8,6 milliárd forint európai uniós forrásból fejleszthetnek Bács-Kiskun vármegyében

Gazdaság

Csaknem 8,6 milliárd forint fejlesztési forrást nyert el huszonnyolc Bács-Kiskun vármegyei település 32 projektje az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből – közölte a vármegyei önkormányzat elnöke az MTI-vel.

Rideg László (Fidesz-KDNP) elmondta: a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklusban a TOP Plusz programból hívhatók le a terület- és településfejlesztési támogatások. Bács-Kiskunba a tervek szerint több mint 100 milliárd forint érkezik.

Ennek az összegnek több mint harmadáról már döntés született, sőt van, ahol már el is készült a beruházás – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a fejlesztési forrásból egyebek mellett kerékpárút épül Érsekhalma és Sükösd között Nemesnádudvar érintésével, valamint Sükösd belterületén. Kalocsán többfunkciós rendezvény- és konferenciaházat, Izsákon sétányt alakítanak ki. Kunszálláson tornacsarnokot építenek, Kiskunhalason pedig folytatódik a Csetényi park turisztikai fejlesztése.

Megújul a tiszakécskei művelődési központ színházterme és fejlesztik a horgászturizmust. Jánoshalmán parkolókat és parkokat alakítanak ki, de építenek egy gördeszkaparkot is. Akasztón fejlesztik a csapadékvíz-elvezető rendszert, kerékpárutat építenek, kialakítanak egy pihenőparkot és bővítik az Idősek Napközi Otthonának szolgáltatásait. Dunavecsén a könyvtárépület újulhat meg, Dusnokon a település központját fejlesztik és futópályát építenek – sorolta.

Fülöpszálláson a faluház és sportcsarnok felújítására költhetnek, miközben egy központi autóbusz-megállóhelyet és egy buszfordulót is kialakítanak.

Hercegszántón egy szabadidő- és sportudvar építésére, Kunszentmiklóson az egészségügyi központ, Tataházán a faluház és könyvtár felújítására, Lajosmizsén turisztikai célú fejlesztésre fordítják a támogatást. Nagybaracskán a közvilágítást és a köztereket fejlesztik, Szabadszállás szakorvosi rendelőt, Uszód pedig kulturális közösségi épületet kap az uniós forrásból – ismertette a politikus.

A projektek koordinálását végző Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat egyik célja azúttal is az – a TOP-projektekhez hasonlóan -, hogy minden vármegyei településen valósuljon meg támogatott beruházás – tette hozzá Rideg László.