A tolóajtók használata az okos otthonokban

Gazdaság

Az elmúlt néhány év során, elsősorban az internetes technológia fejlődésének köszönhetően egyre több kifejezés előtt találhatjuk meg az “okos” előtagot, kezdve az okostelefonoktól egészen az okos városokig. Valahol a kettő között pedig az okos otthonok helyezkednek el.

Mit is fed pontosan ez a kifejezés? Az okos otthon azt jelenti, hogy internetes kapcsolat segítségével a házunkat és annak különböző tartozékait egy telefon, távirányító, vagy app segítségével tudjuk vezérelni. Ezek a tartozékok közé tartoznak az ajtók, ablakok is.

 

Ha most ezt olvasva szétnézel az otthonodban, nyilván felmerül benned a kérdés, hogy mégis hogyan tudnál egy olyan nyílászsárót vezérelni, amilyen a már meglévő toló ablak. Nos, hát erre egyszerű a válasz, ugyanis sehogy. Ellenben, vannak ma már olyan megoldások, olyan ajtók, ablakok, amelyek rendelkeznek olyan funkciókkal, amelyek által vezérelhetővé válnak. Egy toló ablak esetében pedig ez praktikus is lehet, hiszen eleve olyan a kialakítása.

 

Okosítsuk fel a házat!

Persze, még mindig felmerülhet benned a kérdés, hogy mégis mi értelme ennek az egésznek, ha egyszer remekül elboldogulsz az otthonoddal így, “bután” is. A válasz egy szó: kényelem. Egyetlen gombnyomással be tudjuk állítani a világítást, a fűtést, sőt, ha éppen nem tartózkodunk otthon, akkor ugyanígy tudjuk beindítani például a mosást is, amikor éppen olcsóbb az áram.

Na de térjünk vissza az eredeti témához, a toló ablakokhoz és nézzük, hogyan is működnek ezek a megoldások. Alapvetően, az automatizált, vagy okos ablakok is hasonlóan épülnek fel, mint a nem okosak. Vagyis, az ablak egy, a falba beépített sínen csúszik. A különbség az, hogy ebben az esetben a keretbe be van építve egy vezérlőrendszer.

Ez a rendszer veszi a jeleket a vezérlő eszköztől és nyílik, illetve záródik ha megkapja a jelet. Jellemzően ezek az ablakok biztonsági érzékelőkkel is rendelkeznek, ezek érzékelik ha esetleg a család valamely tagja ott felejtett valamit az ablak útjában. Ha ilyet észlel, akkor leáll és nem záródik tovább, ezzel megelőzve az anyagi kár keletkezését.

Az aktiválást végző eszközök különbözőek lehetnek. Ha okos otthonról van szó, akkor jellemzően internetes jel segítségével működnek, vagyis ebben az esetben a típustól függően kaphatunk hozzá egy távvezérlő eszközt, de olyan opció is lehetséges, hogy a telefonunkra telepítünk egy appot és azon keresztül vezéreljük a nyitást és a csukást.

Ugyanakkor, ezek az ablakok biztonsági funkciókkal is rendelkeznek. Még ha alapvetően távvezérléssel is nyílnak és záródnak, lehetőségünk van rá, hogy vészhelyzet, például tűz esetén kézzel is kinyissuk őket.

Lehet, hogy egyelőre még visszafogott vagy az ilyen megoldásokkal kapcsolatban, de ahogy elterjednek és egyre többen használják őket, valószínűleg előbb vagy utóbb rájössz ezek előnyére és te magad is beépítesz az otthonodba egy-két okos megoldást.