4+1 tipp a lakás költséghatékony hűtésére

Gazdaság

Egyre melegebbek a nyarak, egyre elviselhetetlenebb a hőség a nyári napokon. Nem mindenkinek megfizethető, hogy klímaberendezést szereltessen be a lakásába, ezért apró trükkökhöz kell folyamodni, hogy  el tudják viselni a hőgutát.  Természetesen nem csak anyagi okok miatt nem szereltetnek be légkondicionálót, vannak akik hajlamosak könnyen megfázni és azért nem szeretnék, vannak környezetvédők akik nem szeretik járatni, környezetvédelmi okokból.

Hogyan tudjuk hűteni a lakást klímaberendezés nélkül?

A továbbiakban arról számolunk be, hogyan fűthetünk klíma nélkül. A megoldások remek módszerek arra is, hogy csökkentsünk a légkondícionáló fogyasztását is.

1.   Árnyékolók használata

A legolcsóbb módszer ha reggel elsötétítjük a lakást. Akár sötétítő függönnyel, rolókkal, redőnnyel, zsalugáterrel, bambuszrolóval, reluxával bármelyik megfelelő, kinek mi van, azt használja az sötétítéshez. Természetesen a szellőztetésnek is megvan a maga tudománya. A lehető legegyszerűbb hűtés a kora reggeli órákban végzett kereszthuzat, ami intenzíven megmozgatja a levegőt, de aki érzékeny rá az ne alkalmazza. Napközben nem érdemes szellőztetni ha nagy a hőség, hiszen csak a meleget engedjük be, inkább mindig ott szellőztessünk,  ahol nem éri a nap a lakást, ahol éri ott árnyékoljunk. Éjszakára tárjuk ki az ablakokat és engedjük be a hűvösebb levegőt.

2.   Teregetés, felmosás

A mosott ruha teregetése a lakásban hűtő hatással bír, a padló felmosása is hőelvonással jár, a szőnyegeket fel lehet tekerni mert megfogják a meleget. De még egy vizes törölköző is sokat segíthet ha kiterítjük.

3.   Fák

A napsütötte oldalra ültessünk fákat, amelyek árnyékolnak, frissítik a levegőt és védik a környezetet is.

4.   Ventilátorok

Klasszikus és olcsó megoldás az asztali vagy nagyteljesítményű ventilátor használata.

A kavargó levegő útjába egy vízzel teli tálat téve pára is keletkezik az otthonunkban, ami javítja hőérzetünket. Ma már kapható párásító ventilátort is, amelyek megoldják a párásítást és a légkeverést is.

   +1 Mobil klímák, léghűtő berendezések

Ha már semmiképpen nem bírjuk ki, de szerelt klímát nem szeretnénk, akkor javasolják a mobil klíma beszerzését, amelyeknek az üzembe helyezéséhez nincs szükség szakemberre, bárki maga is megteheti. Ezek a berendezések már nem csak keverik a levegőt, hanem le is hűtik. Gyorsan áttelepíthető, minden helyiségben szabályozható a hőfok.

Egyre keresettebbek a mobil klímához hasonló, de azoktól lényegesen kedvezőbb árfekvésű léghűtő berendezések. A jég vagy víztartály feltöltése után, vízpermetes párásítással csökkentik a közvetlen környezetük hőmérsékletét, így a száraz meleg levegőt néhány fokkal csökkentik.

Aki azonban megteheti és szeretné is, az beszerezheti a klímaberendezéseket a legjobb hűtés érdekében. Azonban a klímaberendezéseket nemcsak boltokban szerezhetjük be, a légkondicionáló webshop kínálata könnyedén megtekinthető az interneten, ahol számos féle és fajta berendezés közül válogathatunk.

Összegezve

A nagy nyári hőségben mindenképpen szükséges valahogy védekezni a hőség ellen. Ezt természetesen mindenki a pénztárcájának megfelelően, különböző árnyékolók használatával, vizes ruha szárításával esetleg ventilátorral tudja elérni. Aki megteheti, annak a legjobb megoldás, ha mobil vagy felszerelt klímaberendezéssel vészeli át a nyarat. (x)