Sok hajdú-bihari állás szűnt meg szeptemberben

Gazdaság

Szeptemberben a foglalkoztatók 847 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük több mint 200 embert a fővárosból és Hajdú-Bihar megyéből küldtek el.Több mint 10 százalékkal csökkent az álláskeresők száma az elmúlt egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a szeptemberi zárónapon 341,7 ezer álláskereső szerepelt, csaknem 40 ezerrel kevesebb, mint 2014 szeptemberében.

Az NFSZ honlapján közölte, hogy az elmúlt tíz év szeptemberi hónapjait vizsgálva sosem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma.

Szeptemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,7 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,9 százalék.

A múlt hónapban összesen 59,5 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 10,9 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 5,8 százalékkal esett vissza.

Az álláskeresők 29 százaléka – összesen 100,1 ezer ember – tartósan, vagyis több mint egy éve keresett már munkát, ami 3,3 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.
A múlt hónapban 44,9 ezer, az összes álláskereső 13,1 százaléka pályakezdő volt.

Az NFSZ adatai szerint szeptemberben 165,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 32,5 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele (51,7 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók összesen 67,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be a múlt hónapban, ezek 72 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 49,3 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Szeptemberben a foglalkoztatók 847 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük több mint 200 embert a fővárosból és Hajdú-Bihar megyéből küldtek el.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015 június-augusztusi gördülő negyedévben 303,8 ezer volt, ez 6,7 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,0 százalékponttal volt alacsonyabb.