Borfesztivál – szombat este, nálad! Nem kell tovább várni, itt „az a bizonyos” alkalom egy jó borra!

Gasztro
Sokan tartogatunk egy (vagy több) üveg italt valamilyen különleges alkalomra. Féltve őrizzük, óvatosan csomagolva visszük magunkkal minden költözéskor, és a nagyobb események előtt fontolóra vesszük, ez vajon elég különlegesnek számít-e… Ne várjunk tovább, hiszen itt a „Nyisd ki azt a bizonyos üveg bort!”-este! Csak arra ügyeljünk, hogy adjuk meg a módját, és megfelelően élvezhessük ki minden cseppjét! A Vatera segít néhány tippel, hogyan készüljünk a jeles eseményre.

Két borkritikus, író és újságíró, Dorothy J. Gaiter és John Brecher vezették be a köztudatba ezt az eseményt 2000-ben. Azóta világszerte egyre több borrajongó ragadja meg az alkalmat, hogy egy-egy féltve őrzött kincset kiszabadítson a palackból a „Nyisd ki azt a bizonyos üveg bort!”-este alkalmából. Sokan külön eseményt szerveznek barátaikkal, és mindenki hoz egy üveg italt, amelyekből kóstolót rendeznek. Minden palack tulajdonosa elmesélheti a kortyolgatás közben, miért fontos neki az adott bor.

…mert megérdemeljük

Ezen a napon nem csak a borokat ünnepeljük, illetve több, mint egy ürügy az alkoholfogyasztásra. Ennek a napnak az a lényegi üzenete, hogy törődjünk magunkkal és a szeretteinkkel egy kicsit. Nem kell mindig a tökéletes alkalmat keresni, hiszen a tökély nagyon ritka, de minden pillanatból kihozhatjuk a legjobbat, ha igazán akarjuk.

A hagyomány megteremtői február utolsó szombatját jelölték ki a „Nyisd ki azt a bizonyos üveg bort!” estéjének. Idén ez a nap február 29-re esik, ezért ennél különlegesebb már nem is lehetne ez az alkalom. Minden indokunk megvan rá tehát, hogy ne várakoztassuk tovább a saját, extra eseményre tartogatott palackunkat. Már csak arról kell gondoskodnunk, hogy a körülmények is méltók legyenek az ünnepléshez!

Melyiket szeressem?

Ha több palackot is tartogatunk, nem árt előre kiválasztani, melyik lesz a szerencsés darab idén, hogy megtehessük az előkészületeket. Az idősebb borokat célszerű néhány nappal a kinyitás előtt felállítani a fekvő helyzetből, hogy ha kialakult volna benne valamilyen üledék, az leszállhasson az aljára. A megfelelő hőmérsékletről is érdemes gondoskodni: a testesebb vörösborokat 17-18 fokos szobahőmérsékleten ajánlott fogyasztani, ám az édes borokat, pezsgőket és habzóborokat tanácsos jól behűteni, körülbelül 6-8 fokos hőmérsékletre, míg a fehérborok, a könnyű vörösborok és a tokaji édes borok enyhén behűtve, 10-12 fok körül bizonyulnak a leginkább ízletesnek.

 

 

Tartalomhoz a forma

Ha már a hűtőben csücsül a nagy gonddal kiválasztott bor, azt sem árt végiggondolni, hogy a körülmények és a kellékek is megfelelőek-e a fogyasztáshoz. Minél idősebb egy bor, annál régebbi a dugója is, ezért annál törékenyebb lehet. Ezért érdemes olyan dugóhúzóval nekilátni a feladatnak, amellyel már gyakorlottak vagyunk, és kíméletesen el tudjuk távolítani a dugót. Ha nagyobb összejövetelt szervezünk, a poharakkal is érdemes előre tervezni, hogy mindegyik italt méltó kehelyből tudják fogyasztani a vendégek. Ha különlegesebb darabokkal szeretnénk elkápráztatni a barátainkat, biztosan találunk olyat online, ami nem jön szembe minden második boltban vagy lakásban. Ritka gyűjtői kiadások, kristály, csiszolt és aranyozott poharak ugyanúgy megtalálhatók az oldalon, mint vintage, art deco és szecessziós stílusú darabok.