Az Európai Unió 181,5 millió eurót különített el Nyugat- és Közép-Afrika országinak megsegítésére

Európa

Az Európai Unió (EU) 181,5 millió eurót (mintegy 72,6 milliárd forint) biztosít idén Nyugat- és Közép-Afrika országainak humanitárius segítségnyújtásra – tájékoztatott az Európai Bizottság hétfőn.

A brüsszeli testület közleménye szerint a támogatásra azért van szükség, mert a régió továbbra is elhúzódó, konfliktusok előidézte válságokkal küzd, amelyeket más tényezők, például az éghajlatváltozás és az élelmiszerárak globális emelkedése tovább súlyosbít.

Az EU által Nyugat- és Közép-Afrika országainak 2023-ban nyújtani tervezett humanitárius segítségnyújtás lehetővé teszi a konfliktusok miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülő lakosság és a befogadó közösségek támogatását. Finanszírozás jut az emberi jogsértések áldozatainak, köztük a szexuális és nemi alapú erőszak túlélőinek. Lehetővé teszi élelmiszersegély nyújtását, különösen a nehezen elérhető területeken, valamint enyhíteni akarja az 5 év alatti gyermekek súlyos alultápláltságát. Hozzájárul az egészségügyi ellátás biztosításához az egészségügyi hatóságok által nehezen elérhető lakosság számára, valamint a biztonságos vízhez és a megfelelő higiénés körülményekhez való hozzáférés javításához. Támogatja a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő és a tanítást nélkülöző gyermekek oktatását, valamint segíti a katasztrófákra való felkészülést, többek között jelzőrendszerek kiépítését és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenállóképeséget javító intézkedéseket.

A tájékoztatás szerint a követlenül támogatott országok között Burkina Faso (25,5 millió euró), Mali (26 millió euró), Mauritánia (6,5 millió euró), a Közép-afrikai Köztársaság (20,5 millió euró), Nigéria (34 millió euró), Niger (25 millió euró), Csád (26,5 millió euró) és Kamerun (17 millió euró) szerepel, valamint 500 ezer euró jut egyéb regionális kifizetésekre.

Az Európai Bizottság emellett további 32 millió euró elkülönítését kérte, jóváhagyás esetén 25 millió eurót szánnának a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) többi országának – tették hozzá.

(MTI)