EP: Már most el kell kezdeni munkálkodni Ukrajna jövőjén

Európa

Az EU-Ukrajna csúcs előtt az EP-képviselők újra megerősítik elkötelezettségüket Ukrajna uniós tagsága iránt, azt is hangsúlyozva, hogy érdemeken alapuló csatlakozási folyamatra van szükség.

  • Az EU-nak és Ukrajnának törekednie kell Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére

  • Az EU-nak fokoznia kell a Kijevnek nyújtott katonai, gazdasági és humanitárius támogatást

  • Felhívás a Moszkva elleni szankciók tizedik csomagjának elfogadására

Csütörtökön a Parlament állásfoglalást fogadott el, amelyben részletezi az EU és az ukrán politikai vezetők február 3-án Kijevben tartandó közelgő csúcstalálkozójával kapcsolatos elvárásait. Ukrajna uniós tagsági perspektívájával kapcsolatban a szöveg azt várja el az EU-tól, hogy „munkálkodjon a csatlakozási tárgyalások megkezdésén, és támogassa a következő lépéseket felvázoló ütemtervet, amely lehetővé teszi Ukrajna csatlakozását az uniós egységes piachoz”. Az ország 2022. február 28-i hivatalos kérelmét követően a képviselők megerősítik Ukrajna jövőbeli uniós tagsága iránti elkötelezettségüket, és hangsúlyozzák, hogy a csatlakozás érdemeken alapuló folyamat, amely magában foglalja a vonatkozó eljárások tiszteletben tartását, valamint az EU-val kapcsolatos reformok és csatlakozási kritériumok teljesítését.

Felkérik továbbá az ukrán hatóságokat, hogy vezessenek be jelentős reformokat annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb hatékonyan igazodjanak az uniós tagsági kritériumokhoz.

Az EU-nak fokoznia kell Ukrajnának nyújtott támogatását

A Parlament sürgeti az uniós tagállamokat, hogy fokozzák és gyorsítsák fel a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat, különösen a fegyverek biztosítását, de az alapvető politikai, gazdasági, infrastrukturális, pénzügyi és humanitárius támogatást is.

Felhívja továbbá a soron következő EU-Ukrajna csúcstalálkozón részt vevővezetőket, hogy prioritásként kezeljenek egy átfogó gazdaságélénkítő csomagot Ukrajna számára. Ennek a csomagnak a rövid, közép- és hosszú távú segélyezésre, újjáépítésre és helyreállításra kell összpontosítania. A támogatás tovább erősítené a gazdasági növekedést Ukrajnában a háború után.

Ukrajna újjáépítési szükségleteit vizsgálva az állásfoglalás megismétli a Parlament arra irányuló felhívását, hogy az Orosz Központi Bank befagyasztott eszközeit, valamint az orosz oligarchák eszközeit használják fel a háború utáni újjáépítés finanszírozására.

Keményebb uniós fellépésre van szükség Moszkva ellen

Hangsúlyozva annak fontosságát, hogy az uniós országok továbbra is egységesek legyenek az orosz agresszióval szemben, a Parlament felszólítja a tagállamokat, hogy mihamarabb fogadjanak el egy tizedik szankciócsomagot Moszkvával szemben, és folyamatosan és proaktívan javasoljanak új ágazatokat és egyéneket a szankciós listára.

Az EP-képviselők a Lukoilhoz és a Roszatomhoz hasonló vállalatok szankcionálását is kérik, amelyek még mindig jelen vannak az uniós piacon. A jogellenes tevékenységek széles körében – többek között a kényszerkitoloncolásokban és a megszállt ukrán területen tartott hamis népszavazások lebonyolításában – részt vevő tisztviselőket is szankciókkal kell sújtani.

Az állásfoglalás végül megismétli az EP-képviselők azon felhívását, hogy azonnali és teljes embargót vezessenek be az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagok és urán uniós importja ellen, valamint hogy a Balti-tengeren az Északi Áramlat 1-es és 2-es gázvezetékeinek használatát teljesen fel kell függeszteni.

A szöveget 489 szavazattal, 36 ellenében, 49 tartózkodás mellett fogadták el.

(Európai Parlement)