A földgáz és az atomenergia bekerülhet az uniós taxonómiába, döntött az Európai Parlament

Európa

A képviselők elutasították azt az indítványt, amely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

  • A Parlamentben nem volt meg a bizottsági javaslat elutasításához szükséges abszolút többség
  • Ha a Tanács sem emel kifogást, a taxonómiáról szóló felhatalmazáson alapuló jogi aktus 2023. január 1-jén hatályba léphet

Az Európai Parlament zöld utat adott az Európai Bizottság felhatalmazáson alapuló jogi aktusának, amely a gáz- és atomenergia-ágazatok egyes tevékenységeit – bizonyos feltételek mellett – beemeli a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek közé, az úgynevezett uniós taxonómiába.

A Bizottság szerint a gáz- és atomenergia-ágazatok magánberuházásainak van szerepük a zöld átállásban, és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Az ezt elutasító indítvány mellett 278 képviselő szavazott, míg 328 képviselő ellene adta le szavazatát, 33 pedig tartózkodott. A bizottsági javaslat megvétózásához 353 képviselő abszolút többségére lett volna szükség. Ha 2022. július 11-ig sem a Parlament, sem a Tanács nem emel kifogást a javaslat ellen, akkor a taxonómiáról szóló felhatalmazáson alapuló jogi aktus 2023. január 1-jétől hatályos és alkalmazandó lesz.

A vita magyar felszólalói

Gyürk András (független)

Tóth Edina (független)

Háttér

A taxonómiáról szóló rendelet a fenntartható növekedés finanszírozásáról szóló európai bizottsági cselekvési terv része. A zöld beruházásokat hivatott ösztönözni és a „zöldrefestést” megelőzni.