Az Auchan bojkottálását kérte az ukrán külügyminiszter

Európa

Az Auchan áruházlánc bojkottjára szólított fel vasárnap az ukrán külügyminiszter, miután a francia tulajdonú vállalat vezérigazgatója egy lapinterjúban jelezte, hogy a cég nem vonul ki az orosz piacról az ukrajnai háború miatt. – írta meg a hvg.hu

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a francia vállalatokat – külön kiemelve a Renault-t, az Auchant és a Leroy Merlint – kérte meg hogy hagyják el az orosz piacot, hogy közvetve ne finanszírozzák a háborút.

Yves Claude, az Auchan vezérigazgatója viszont jelezte, hogy az Auchan nem vonul ki az orosz piacról. Döntését azzal indokolta, hogy Oroszországban mintegy 30 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak, és felelősséggel tartoznak az orosz dolgozóik felé is. A cég kivonulása esetén dolgozóik munkanélkülivé válnának, és a vevőikhez sem jutnának el az általuk megszokott és kedvelt élelmiszerek. Az Auchan Franciaország után a legtöbb üzletét épp Oroszországban nyitotta meg, ezért ha kivonulna a cég az orosz piacról, az érzékenyen érintené a bevételeit.

Claude hozzátette: az Ukrajnában működő 43 áruházukat is fenntartják, még azokon a háború sújtotta területeken is, ahol “szélsőséges körülmények” között tudnak csak nyitva tartani. “A legfontosabb számunkra, hogy megtartsuk az alkalmazottainkat és továbbra is élelemmel lássuk el ennek a két országnak a lakosait” – fogalmazott az Auchan vezérigazgatója.

Az Auchan bejelentése után Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a cég bojkottjára szólította fel az embereket.

“A jelek szerint az oroszországi munkahelyek esetleges megszűnése fontosabb, mint az emberek halála Ukrajnában. Ha az Auchan nem vesz tudomást arról a 139 gyerekről, akit az orosz invázió során öltek meg márciusban, akkor mi se vegyünk tudomást az áruházról, és bojkottáljuk annak összes termékét.”