A Bizottság 800 milliárd euró összegű forrás bevonására készül a válság utáni helyreállítás finanszírozása érdekében

Európa

Az Európai Bizottság fontos lépéseket tett annak érdekében, hogy az uniós tagállamok és polgárok számára legkedvezőbb feltételek mellett kerüljön sor forrásbevonásra a Next Generation EU átmeneti helyreállítási eszköz – a koronavírus-járvány okozta válság elleni legfontosabb uniós intézkedés – keretében. A Bizottság diverzifikált finanszírozási stratégiát fog alkalmazni, melynek révén 2026-ig folyó áron mintegy 800 milliárd eurót kíván bevonni a tőkepiacról, részben zöldkötvények formájában. Ehhez évente átlagosan kb. 150 milliárd euró összegű hitelfelvételre lesz szükség, amivel az EU az egyik legnagyobb euróalapú kibocsátóvá válik.
Bár a Bizottság már korábban is vett fel hiteleket, a Next Generation EU-hoz kötődő forrásbevonás nagyságrendje, gyakorisága és összetettsége paradigmaváltást jelent. Az új, diverzifikált finanszírozási stratégia különböző finanszírozási eszközök és technikák alkalmazásán alapul, de hangsúlyt fektet a piaci szereplőkkel folytatott nyílt és átlátható kommunikációra is. A Bizottság növelni fogja a piac felvevőképességét: ennek érdekében a futamidők és eszközök széles skáláját fel fogja használni, és kiszámíthatóbbá teszi a finanszírozási műveleteket. A finanszírozási műveletek hatékonyságát a kötvényaukciók alkalmazása is fokozni fogja. Mindez meg fogja könnyíteni az éppen szükséges finanszírozási igények kielégítését. Annak köszönhetően, hogy a Bizottság rugalmasan választhatja meg a finanszírozási műveletek időpontját, illetve az alkalmazandó finanszírozási technikákat és eszközöket, a tagállamok érdekeinek megfelelően alacsony szinten tudja tartani a műveletek költségét és végrehajtási kockázatát.

A bevont források visszafizetésére hosszú távon, 2058-ig kerül majd sor. A tagállami költségvetések ennek köszönhetően átmenetileg felszabadulnak a rájuk nehezedő nyomás alól, ami lehetővé teszi, hogy erőfeszítéseiket a helyreállításra összpontosítsák. A visszafizetés megkönnyítése érdekében az EU új saját források bevezetését fogja mérlegelni az uniós költségvetés gyarapítása érdekében.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.