Koronavírus: 123 millió euró a vírusvariánsokkal kapcsolatos kutatásra és innovációra

Európa

Mivel a koronavírus-variánsok fokozott veszélyt jelentenek a lakosságra, az Európai Bizottság 123 millió eurót mozgósít a Horizont Európa elnevezésű új uniós kutatási és innovációs programból a vírusmutációkkal kapcsolatos sürgősségi kutatások támogatására. Ez a vészhelyzeti finanszírozás a legújabb eleme azoknak az átfogó intézkedéseknek, amelyeket a Bizottság a koronavírus-variánsok megjelenésére válaszul hoz annak érdekében, hogy továbbterjedésüket megelőzze, illetve a variánsok jelentette veszélyt mérsékelje.

A Horizont Európa keretében ma meghirdetett új pályázati felhívások ígéretes kezelések és oltóanyagok kifejlesztésére irányuló klinikai vizsgálatok megszervezése és végrehajtása révén egészítik ki a korábbi intézkedéseket. Ezenfelül támogatni fogják nagyszabású, Európa határain túlnyúló Covid19-kohorszok és hálózatok létrehozását, és meg fogják szilárdítani az adatok, a szakismeretek, a kutatási erőforrások és a szakértői szolgáltatások kutatók és kutatószervezetek közötti megosztásához szükséges infrastruktúrákat.

A pályázati felhívások a rövid- és középtávú fenyegetések elhárítását és ezzel egyidejűleg a jövőre való felkészülést szolgálják. Segíteni fognak abban, hogy létrejöjjön az Európai Unió Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatósága (HERA), amelynek köszönhetően az EU előre tudja majd jelezni és jobban fogja tudni kezelni a jövőbeli járványokat. A kutatási pályázatok benyújtására május 6-ig van lehetőség.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.