A járvány gyors terjedése mellett csaknem 1300 új esetet jelentett Hollandia

Európa
Koronavírus

A koronavírus-járvány gyorsan növekvő ütemben terjed Hollandiában, pénteken 1270 új napi megbetegedésről számolt be a helyi közegészségügyi intézet. Belgiumban szintén sebesen emelkedik az új fertőzöttek száma. Luxemburgban megkettőződött a kórházban ápoltak száma.

A holland illetékes hatóság közlése szerint a pénteken feljegyzett adat az áprilisban jelentett, rekordmagas napi fertőzési számokhoz közelít.

A napi új esetszám mintegy 50 százalékkal magasabb az egy héttel ezelőtt feljegyzett adatoknál. A hét eleje óta 4994 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust. A hatóság úgy nyilatkozott, hogy a tesztközpontok elérték teljesítőképességük felső határát.

A kórházba szállítottak napi száma egy hét alatt 40 százalékkal, 35-re emelkedett. Jelenleg 172 beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an részesülnek intenzív ellátásban. Legtöbben Amszterdam és Rotterdam tartományokban betegedtek meg.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet az új koronavírus-fertőzöttek számának szintén gyors növekedéséről tájékoztatott pénteken. A legfrissebb adatok szerint naponta átlagosan 547,4 ember vírustesztje bizonyult pozitívnak a hét folyamán. Ez 22 százalékos növekedést jelent az előző hét adataihoz képest.

Kiemelték, a nyári hónapokat követően a pénteki a hatodik nap, amikor a koronavírus okozta fertőzések napi esetszáma ismételten növekvő tendenciát mutat Belgiumban. A járvány helyi megjelenése óta megerősített esetek száma 90 568-re nőtt.

A hét folyamán naponta átlagosan 22 embert vittek kórházba, ami meghaladja az előző hét napi 15,7-es átlagát. Kórházakban 249 beteget ápolnak, közülük 65 embert részesítenek intenzív ellátásban, 6-tal többet, mint csütörtökön.

Az elmúlt héten naponta átlagosan 2,6 halálesetet jelentettek, ez az adat csökkenést mutat az előző héten feljegyzett napi 3,1 koronavírushoz köthető elhalálozáshoz képest. A járvány helyi megjelenése óta Belgiumban 9917 ember halt meg a járvány következtében.

A luxemburgi egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint szintén erősödik a járvány terjedése az országban. Amíg a múlt héten mintegy napi 54 esetben lett pozitív a vírusteszt eredménye, addig pénteken 70 új fertőzöttről számoltak be. A járvány helyi megjelenése óta 7088 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

A tájékoztatás szerint több mint két hete nem halt meg senki a vírushoz köthetően. A járvány kitörése óta 124 ember hunyt el a nagyhercegségben a betegségben. Kórházban 21 embert ápolnak, 10-zel többet, mint egy hete, közülük egy beteget részesítenek intenzív ellátásban.