Nem lassul a fertőzés terjedése Ukrajnában

Európa
Koronavírus

Továbbra sem lassul a fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra egy nap alatt 432 új esetet azonosítottak, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma elérte a 20 580-at – derült ki Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online tájékoztatójából.

Az elhunytak száma újabb 17 halálos áldozattal 605-re emelkedett, miközben eddig 6929-en gyógyultak fel a betegségből, köztük előző nap 344-en.

Az egészségügyi dolgozók körében regisztrált fertőzöttek száma szombatra elérte a négyezret, az elmúlt napban közülük 93 új beteget jegyeztek fel.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester egyik helyettese, Valentin Mondrijivszkij szombaton közölte, hogy aznap déltől elindítják korlátozások nélkül a felszíni tömegközlekedést, hétfőn pedig a metrót is újra megnyitják. Adataik szerint ugyanis Kijevben 100 ezer lakosra most kevesebb mint 12 fertőzött jut (pontosan 11,7 fő), s ez lehetővé teszi, hogy az ukrán főváros belépjen a korlátozások enyhítésének második szakaszába. Ezt később az egészségügyi miniszter is megerősítette, korrigálva korábban közzétett adatait, amelyek alapján még az mondta, hogy Kijev nem léphet a könnyítések második szakaszába, mert a fertőzöttek száma túllépi az ehhez megengedett mértéket.

Klicsko szombaton a Telegram üzenetküldő portálon arról tájékoztatott, hogy az elmúlt napban 47 új fertőzöttet azonosítottak a fővárosban, amely változatlanul az ország második legfertőzöttebb régiója a romániai határnál lévő Csernyivci megye után. Kijevben eddig 2569 ember szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust.

Kijevben – éppúgy mint Harkivban és Dnyipróban – március közepe óta nem jár a metró. A felszíni tömegközlekedési eszközökön pedig csak egészségügyi dolgozók és más kulcsfontosságú intézmények, vállalatok alkalmazottai utazhatnak külön igazolvánnyal.

Az egészségügyi tárca előző éjjel kiadott közleményében tudatta, a kritériumok alapján nem tartja lehetségesnek, hogy máris a könnyítések második szakaszába lépjen az ország nyolc régiója: Kárpátalja, Csenyivci, Voliny, Rivne, Poltava, Donyeck, Luhanszk és Kijev megye.

A fertőzöttek már említett meghatározott maximális száma mellett előírás még az enyhítések életbe léptetéséhez megfelelő számú PCR-, illetve immunológiai teszt végzése a régióban, valamint az, hogy a kórházi ágyak leterheltsége nem haladhatja meg az 50 százalékot.