Kínai delegáció a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Egyetem

A kínai székhelyű shandongi Államigazgatási Egyetem négyfős delegációja december 4-én, először látogatott el a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre(NKE). A találkozó célja, a két intézmény közötti partnerség kialakítása volt.

Mernyei Ákos nemzetközi főigazgató, Kovács Gergely Attila, a Nemzetközi Főigazgatóság munkatársa, Kitta Annamária, a Nemzetközi Iroda (NI) vezetője és Szaplonczay Eufémia, az NI Nemzetközi Mobilitási Osztályának vezetője fogadták a küldöttséget, köztük Yin Yuping dékánt, Hao Lianghua, a Filozófiai Tanszék vezetőjét, Qiu Lei, a Tudományos Kutatási és Gondolkodási Osztály vezetőjét, valamint Zhong Lijuan, a Politikatudományi és Jogi Tanszék vezetőjét.

Mernyei Ákos ismertette az NKE misszióját, a négy karát és képzési struktúráikat, kitérve az egyetemen működő Eötvös József Kutatóközpontra és annak kutatóintézeteire is. A nemzetközi főigazgató kiemelte a kínai-magyar kapcsolatok fontosságát, továbbá a két ország gazdasági együttműködésének jelentőségét.

Szó esett a két intézmény közötti lehetséges együttműködés formáiról is, amely során egy nemzetközi hallgató beiratkozhat NKE-s képzésre. Továbbá rendelkezésre állnak ösztöndíjlehetőségek is, illetve különböző szegmensekre kiterjedő együttműködési megállapodások jöhetnek létre a két felsőoktatási intézmény között.

Yin Yuping dékán megerősítette, hogy Kína jó barátként tekint Magyarországra, kiemelve, hogy Magyarország volt az első, amely aláírta a Kína által életre hívott Egy Övezet, Egy Út kezdeményezést, amely egy több mint hatvan országra kiterjedő, politikai, gazdasági, védelmi célokat ötvöző komplex geopolitikai-stratégiai terv. Elhangzott, hogy a shandongi Államigazgatási Egyetem a nemzetközi együttműködés építése és a különböző kultúrák megismerése érdekében megalapította a Nemzetközi Kapcsolatok Kutatóintézetét, a kínai diákok ugyanis érdeklődnek a nemzetközi képzések iránt. A dékán beszélt egyetemük nemzetközi partneregyetemeiről, és bemutatta az egyetem Kultúrák Elterjedésének, valamint a Közszolgálati Kapcsolatok Központjait.

 

Szöveg és fotó: Nemzetközi Iroda