Az újjászülető vidék címmel konferenciát rendezett az ÁJK

Egyetem

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, mint az Eperjesi-Miskolci Evangélikus Jogakadémia szellemi örököse és a Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület a IV. 2020. január 17-én „AZ „ÚJJÁSZÜLETŐ VIDÉK”” címmel ünnepi konferenciát szervezett.
A konferencia a IV. Tradicionális Miskolci Jogászbál kísérőeseményeként került megrendezésre. A konferencián aktuális, különböző jogterületeket érintő témakörök mellett a
vidéki fiatal értelmiség régióban maradása körül felmerülő kérdések kerültek megvitatásra. A rendezvény kiválóan alkalmas volt mind a vidéki társadalom öntudatra ébredésére, mind pedig a helyi jogásztradíciók ápolására. A szakmai rendezvényen a hivatásrendek képviselői, az önkormányzat, a közigazgatás, a tudomány, valamint az oktatás vezetői, neves képviselői, illetve joghallgatók vettek rész.
A rendezvény résztvevőit Prof. Dr. Torma András rektor (Miskolci Egyetem), Prof. Dr. Csák Csilla dékán (ME Állam- és Jogtudományi Kar), valamint Dr. Heinerné Dr. Barzó Tímea
elnök (Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület) köszöntötte. A MIJOG Egyesület az észak-magyarországi jogásztradíciók, így a tradicionális jogászbálok szervezésének egyik segítő intézményeként kerül létrehozásra.
A konferencián Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter asszony (Igazságügyi Minisztérium) a „Jogállamisági káosz Európában – útmutató a tisztánlátáshoz” c. nyitóelőadását követően Dr. Orbán Balázs miniszter-helyettes (Miniszterelnökség) az 2020-as Ország-stratégiai és taktikai kérdésekről szólt. Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a „Fogyasztóbarát pénzügyi termékek a magyar pénzügyi piacon”, Dr. Kovács Erika, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Békéltető Testület elnöke pedig „A vidéki lakosság pénzügyi problémáinak megoldása a Pénzügyi Bekeltető Testület előtt” c. előadást tartott a konferencia keretében. Dr. Szinay Attila közigazgatási államtitkár (Agrárminisztérium) az agráriumban bekövetkezett generációváltás kérdéskörét járta körbe. Prof. Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium) „A felsőoktatás szerepe a vidéki értelmiség megtartásában – az egyetem, mint innovációs ökoszisztéma” c. előadásában érintette a konferencia központi témáját.
A rendezvény a Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult mega Nemzeti Együttműködési Alap, a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, a IV. Tradicionális Miskolci Jogászbál kísérőeseményeként valósult meg.

Sajtóosztály