Gyógyszerkutatásokról Debrecenben

Egyetem

Minden második hazai klinikai farmakológiai vizsgálatot a Debreceni Egyetemen végeznek. Idén eddig 144 vizsgálat indult az intézményben.

– A Magyar Klinikai Farmakológusok XVII. Továbbképző Napok tanácskozásnak minden évben Debrecen ad otthont, hiszen a Debreceni Egyetem a klinikai farmakológia egyik hazai központja, ahol az országban elsőként, 2001-ben Klinikai Farmakológiai Tanszéket is létrehoztak – emelte ki Kovács Péter professzor, a konferencia szervezőbizottságának elnöke a rendezvény sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a klinikai farmakológia összekötő kapocsként szolgál a kísérletes orvostudomány és a gyógyítás között.

– A Debreceni Egyetem interdiszciplinaritásával a klinikai farmakológia vizsgálatokat is szolgálja. A gyógyszerkutatások stratégiailag is fontos szerepet töltenek be az intézmény életében, ezért nagy megtiszteltetés, hogy a Debreceni Egyetem fővédnöke lehet a konferenciának – hangsúlyozta a csütörtöki megnyitón a Kölcsey Központban Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, aki a kurkumin kognitív funkcióra gyakorolt hatásáról tartott előadást. Témaválasztását azzal indokolta, hogy az indai Egészségügyi Minisztérium és az Ájurvéda Akadémia 2014 szeptemberében a Debreceni Egyetemet európai ájurvéda kutatóközpontnak jelölte ki, így számos, az ájurvéda medicinához kötődő vizsgálatot végez az intézmény.

Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központjának vezetője prezentációjában kiemelte: a központ 2013 második félévben kezdte meg a munkát. Abban az évben 45 klinikai vizsgálat indult el, 2014-ben 167, 2015-ben eddig 144, vagyis a hazai kutatások fele a Debreceni Egyetemhez kötődik. Az intézményben legnagyobb súlyban kardiológiai, diabétesz, hematológiai, gasztronenterológiai, immunológiai, reumatológiai, onkológiai, szemészeti és tüdőgyógyászati vizsgálatok folynak. A távlati tervekről szólva a professzor az együttműködések szélesítését és a minőségfejlesztést emelte ki.

A háromnapos konferencián a klinikai farmakológiai szakma minden területének képviselője részt vesz. A gyógyszer-engedélyezési hatóságtól, etikai bizottságoktól, gyógyszerfejlesztő vállalatoktól, gyógyszergyáraktól és egészségügyi intézményekből mintegy ötszázötven szakember érkezett.