DExpo: Kinyíltak az egyetem kapui

Egyetem

Több ezer középiskolás szerezhet személyes élményeket szerdán és csütörtökön, a Debreceni Egyetem nyílt napjain, a DExpón.

Zsúfolásig megtelt a Főépület Aulája szerda reggel a Debreceni Egyetem iránt érdeklődő diákokkal, akiket Bartha Elek oktatási rektorhelyettes köszöntött. Tájékoztatást adott az intézmény képzési kínálatáról, arról, hogy a magyar felsőoktatásban számon tartott képzési területekből egy kivételével valamennyin folyik képzés az egyetem 14 karán.

– A Református Kollégium 477 éves öröksége és a 21. század szellemisége ötvöződik a Debreceni Egyetemen, ami a hallgatói létszámot és az oktatott képzési területek számát tekintve is a legnagyobbak között van az országban, az oktatás színvonalát és a minőségi tudományos munkát pedig a nemzetközi rangsorokban elért előkelő helyezéseink bizonyítják. A legjobb magyarországi egyetemek számára nem a hazai, hanem a nemzetközi rangsorok az irányadók, amelyekben a Debreceni Egyetem a hazai felsőoktatási intézmények közül a legjobbak között szerepel – sorolta Bartha Elek.

Legtöbben az észak-alföldi régió középiskoláiból érkeznek a Debreceni Egyetemre: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből, de Budapestről és a Dunántúlról is egyre többen választják az intézményt, illetve jönnek diákok a határon túlról: Partiumból, Erdélyből és Felvidékről is.

– Ma már a világ 99 országából vannak hallgatói a Debreceni Egyetemnek, és a magyar tanulóink előtt is nyitott a lehetőség arra, hogy külföldi ösztöndíjakat nyerjenek el a világ több mint száz felsőoktatási intézményébe. Az itt megszerzett diploma pedig bizonyítottan versenyképes, a végzettek nyolcvan százaléka tud hat hónapon belül elhelyezkedni a munkaerőpiacon, ami kedvezőbb az országos átlagnál – hívta fel a diákok figyelmét az oktatási rektorhelyettes.

A megnyitó után minden középiskolás kapott egy szeletet a jubileumi, 10. DExpo tortájából. Teljesen benépesült a Díszudvar, ahol a karok standjainál kaphattak választ kérdéseikre a leendő egyetemisták, szüleiknek pedig külön tájékoztató fórumot tartottak. A Zeneművészeti Kar hallgatói flashmobbal készültek, emellett pályaorientációs és képzési tanácsadással, Campus-túrával, pompon és hip-hop bemutatóval várták a fiatalokat, a hallgatói életről pedig a DEHÖK önkéntesei adtak képet az érdeklődőknek.