Élő kapcsolat az Eperjesi Egyetemmel

Egyetem

A szláv nyelvek népszerűsítése is célja annak az együttműködési megállapodásnak, melyet a debreceni és az eperjesi egyetem vezetői írtak alá.

– A Debreceni Egyetem koncepciójának meghatározó része, hogy jó viszonyt ápoljon a szomszédos országokkal, ezen belül is az intézmény kulturális törekvéseinek fontos célkitűzése, hogy élő kapcsolatban legyen a történelmileg összetartozó közép-európai felsőoktatási intézményekkel, ilyen például az eperjesi egyetem is – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektor a két intézmény együttműködési megállapodásának keddi aláírásán. A rektor hozzátette: fontos, hogy minél több fiatal tanuljon szláv nyelveket, mert erős a gazdasági és kulturális kötődés az országok között.

A szlovákiai eperjesi egyetem és a debreceni intézmény már 1991 óta kapcsolatban van , 2002-ben a Bölcsészettudományi Karok állapodtak meg a közös munkáról, majd 2007-ben egyetemi szintű együttműködést kötöttek, a mostani keretmegállapodás pedig utóbbinak a folytatása. A két intézmény hallgatói és oktatói cseréről, közös pályázatok indításáról, kulturális és kutatási programok szervezéséről állapodott meg – elsősorban a bölcsészettudomány területén.

– Ez az együttműködés rendkívül fontos számunkra, nemcsak azért, hogy a debreceni az egyik legjelentősebb egyetem Magyarországon, és nagyon közel van hozzánk, hanem mert a már 25 éve zavartalan közös munka méltó folytatása. Remélem, hogy a következő negyedszázadban is ilyen szoros lesz a kapcsolat – mondta el Kónya Péter, az Eperjesi Egyetem rektora.