Hallgatói egység

Egyetem

Első alkalommal tartott közös alakuló ülést a DEHÖK és a 14 kari hallgatói önkormányzat képviselete a Debreceni Egyetemen.

Csaknem kétszáz hallgató várta november 3-án este a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában, hogy hivatalosan is megkezdhesse hallgatói önkormányzati tevékenységét. A közgyűlésen alakult meg ugyanis a 14 új kari HÖK, és ekkor vehették át 2017-ig szóló megbízólevelüket az október 12-e és 16-a között megválasztott HÖK-elnökök is.

Az első összegyetemi alakuló ülésre a felsőoktatási törvény módosítása miatt volt szükség, amely előírja, hogy legalább 25 százalékos részvételi arány szükséges a nappali tagozatos hallgatóknál ahhoz, hogy érvényes legyen a választás, illetve ahhoz, hogy képviselőket delegálhassanak a szenátusba. Az ülésen jelen lévő hallgatók száma rámutatott, hogy milyen sokan vannak, akiket érdekel az egyetemi közélet, és ezeknek nemcsak résztvevője, hanem alakítója is szeretne lenni. Az esemény jó alkalom volt arra is, hogy a hallgatói képviselők megismerjék egymást, erősödjön a csapatszellem, hiszen a jövőben nagyon sok rendezvényen, hivatalos eseményeken dolgoznak majd együtt.

A résztvevőket Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Jávor Andrásáltalános rektorhelyettes köszöntötte, akik külön gratuláltak a választások győzteseinek.

– Jó véleménnyel voltak a választásokról az egyetem vezetői. Jávor András rektorhelyettes kiemelte, hogy a Debreceni Egyetemen példaértékű az együttműködés az intézmény vezetése és a HÖK között. Azt gondolom, ez a jövőben sem változik, hiszen a kari és az egyetemi HÖK-ök minden alkalommal kinyilatkoztatták, hogy mindnyájan az egyetemért dolgozunk. Tehát nem egymás ellenségei vagyunk, hanem egy csónakban ülünk, és az a célunk, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban haladjon előre ez a csónak – fogalmazottKörösparti Péter, a DEHÖK elnöke.

A választási eredmények alapján összesen 178 kari HÖK képviselő szerzett mandátumot, karonként a következő létszámban: ÁJK 13 fő, ÁOK 17 fő, BTK 17 fő, EK 12 fő, FOK 6 fő, GTK 19 fő, GYFK 12 fő, GYTK 11 fő, IK 12 fő, MÉK 14 fő, MK 12 fő, NK 8 fő, TTK 17 fő, ZK 8 fő. Hat karon (EK, FOK, GTK, IK, NK, ZK) a hallgatók közvetlenül választották meg a kari HÖK elnökét és alelnökeit, míg a többi nyolc kar esetében az alakuló ülésen történt meg ugyanez.

A DEHÖK és a kari HÖK képviselők már készülnek a beiskolázásra és a gólyabáli szezonra is, mely a minden évben az egyetemi hallgatóság jelentős részét mozgatja meg.