Gráfok, prímek és számtani sorozatok

Egyetem

Szemerédi Endre és Pintz János matematikusok tartanak előadást november 6-án, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a DAB Székházban.

Gráfok, prímek és számtani sorozatok címmel rendez előadássorozatot a Debreceni Egyetem Matematikai Intézete és az MTA Debreceni Bizottságának Matematikai Munkabizottsága. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából meghirdetett konferenciát november 6-én, pénteken 14 órától tartják a DAB Székházban (Debrecen, Thomas Mann utca 49).

Az előadók világszerte ismert és elismert matematikusok, a Magyar Tudományos Akadémia tagjai, az MTA Rényi Intézetének kutatói. Szemerédi Endre Abel- és Széchenyi-díjas matematikus Hálózatok és gráfok, valamint Véges és végtelen számtani sorozatok a részhalmaz-összegekben címmel tart előadást, Pintz JánosSzéchenyi-díjas matematikus pedig Egymást követő prímek hézagairól beszél.

Az első előadás semmilyen előismeretet nem tételez föl, elsősorban egyetemistáknak és középiskolás diákoknak ajánlják. A másodikat és harmadikat matematikusoknak, matematika szakos hallgatóknak javasolják a szervezők, de követhető lesz középiskolai matematikai előismerettel rendelkezőknek is.

Program:
14:00–14:05  Győry Kálmán: Megnyitó
14:05–14:55  Szemerédi Endre: Hálózatok és gráfok
15:05–15:55  Pintz János: Egymást követő prímek hézagairól
16:05–16:55  Szemerédi Endre: Véges és végtelen számtani sorozatok a részhalmaz-összegekben

 

A konferencia részletes programja ide kattintva elérhető.