Az érelmeszesedésről közérthetően

Egyetem

A csendes gyilkos címmel tart előadást Jeney Viktória a Science Café programsorozat következő alkalmán október 21-én.

Az egyetemi ismeretterjesztő sorozat ezúttal a világ egyik vezető halálokának, az érelmeszesedésnek a problémáját járja körül. A betegség globálisan is a legveszélyesebbek közé tartozik, a fertőző betegségek visszaszorulása és a várható élettartam növekedése miatt fordul elő egyre magasabb számban a világ népességében.

– Az érelmeszesedés kiváltó okai közül fontos megemlíteni a magas koleszterinszintet és az érfal krónikus gyulladását. A patomechanizmusban az érfal számos sejtes alkotóeleme szerepet játszik, Az előadás során kitérek arra, hogy az érfalat alkotó egyes sejtek, illetve az immunrendszerünk sejtjei miképpen vesznek részt ebben az összetett folyamatban. A betegség azért is az egyik legveszélyesebb, mert tünetei a betegség kezdeti stádiumában gyakorlatilag nincsenek – mondja Jeney Viktória, a Belgyógyászati Intézet kutatója.

A betegség szövődményeinek elkerülése érdekében húsz éves kor fölött 5 évente ajánlott koleszterinszint-szűrésre járni. Az érelmeszesedés következményeként kialakulhat magas vérnyomás, a szívizomzat vérellátási elégtelensége, valamint miokardiális infarktus.

– Állatkísérletek igazolták, hogy aktív életmóddal, mozgással, illetve tudatos diétával a már kialakult plakkok mérete is csökkenthető, ez által a mozgásnak és a diétának nem csak az érelmeszesedés megelőzésében, de annak visszafordításában is fontos szerepe van – mutat rá Jeney Viktória az érelmeszesedés komplex kezelésére, melynek része a koleszterinszintet kordában tartó gyógyszeres terápia is.

A csendes gyilkos című előadás a Science Caféban 2015. október 21-én, szerdán 17 órakor kezdődik a Fórum bevásárlóközpontban, a Libri könyvesboltban (Debrecen, Csapó u.30.).

unideb.hu