A reformmenza titkai

Egyetem

Miért és hogyan kell betartani az új közétkeztetési rendeletet? Interaktív konferencián tájékoztatták az érintetteket a Debreceni Egyetemen.

November elejétől lesz elérhető az a mobilalkalmazás, melynek segítségével bárki könnyedén összeállíthatja egészséges napi étrendjét. Az applikáció felajánlja például azt is, mit érdemes vacsorára fogyasztani, ha a reggeli rántotta, az ebéd pedig gyümölcsleves és brassói volt. A fejlesztés a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Család és Szociálispolitikai Intézet, illetve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közös programjában készült el, amely az új közétkeztetési rendelet társadalmi elfogadását és népszerűsítését tűzte ki célul.

– Ne azért tartsák be a rendeletet, mert azt ellenőrzik, hanem mert azonosulni is tudnak vele – fogalmazta meg röviden a projektről szóló keddi rendezvény mondanivalóját Szűcs István, az egyetem tanszékvezető docense.

A „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” című konferenciára több mint 120 élelmezésvezető és séf érkezett Kelet-Magyarország szinte minden pontjáról.

– A program részeként oktató kisfilmeket készítettünk, összeállítottunk egy új receptúrákat tartalmazó szakácskönyvet, melyben a hagyományos magyar ételeket is megtalálják az érdeklődők modernebb, egészségesebb változatokban. Szerveztünk Szakács Akadémiát, ahol a közétkeztetésben érintett séfek az egészségtudatos táplálkozás elméleti és gyakorlati oldalát is elsajátíthatták új konyhatechnikai műveletek bemutatásával – sorolta a rövid, de igen intenzív program eddigi eredményeit Stündl László szakmai vezető-helyettes.

A tájékoztató előadásokon túl pedig egy országos roadshow indult. Egy mozgó, prezentációs busz 20 település 40 intézményét látogatta meg az elmúlt hetekben, ahol 5000 érdeklődő számára nyílik lehetőség többek között saját táplálkozási piramisának összeállítására.

– A Debreceni Egyetem szakmai tapasztalata és infrastruktúrája kiemelkedő a közétkeztetésben. Mind a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar élelmiszertudománnyal foglalkozó kutatói, mind az Általános és Orvostudományi Kar táplálkozástudomány területén elismert szakemberei és dietetikusai magas színvonalon foglalkoznak ezzel a tudományággal. Ráadásul a közétkeztetés minden színterén (bölcsőde, óvoda, általános- és középiskola, egyetem) tevékenyen részt tudott venni a programban – tette hozzá Stündl László.

A projekt keretében elkészült egy négy évszakos étrendajánlat is, amelyet bevezető jelleggel a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláiban, valamint az intézményhez tartozó Agrárétteremben kialakított Reform-menzán mutattak be.

– Attól mert valami egészséges, vagy diétás, még lehet finom és olcsó. Az alapanyagok ugyanis ugyanazok, mint az eddig megszokott ételeknél, csak nem mindegy hogyan készítjük el azokat, és milyen párosítással tesszük az asztalra – hangsúlyozta Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus.

A szakmai előadásokat követően a résztvevők minden felmerülő kérdésükre választ kaphattak, sőt az egészséges alapanyagokból, helyes konyhatechnikai eljárással készült mutatós és finom ételeket a résztvevők meg is kóstolhatták.