Open Access Hét a könyvtárban

Egyetem

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára idén is csatlakozik a Nemzetközi Open Access Héthez, melyet október 19-29. között tartanak.

A SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) által 2008-ban elindított programsorozat lehetőséget biztosít arra, hogy a kutatói közösség megismerje és elmélyítse ismereteit a nyílt hozzáférésű publikálással kapcsolatban. Az évente megrendezett nagyszabású eseményen világszerte sok száz előadás és program népszerűsíti a tudományos kommunikáció ezen formáját, s alkalmat teremt az aktuális trendek és folyamatok bemutatására is.

A 2015-ös az Open Access Hét témája, az „Együttműködésekre nyitottan,” segít feltárni, hogy az érdekelt felek hogyan tudják összehangolni terveiket és munkájukat a nyílt tudomány, illetve azon belül is a nyílt adathasználat és oktatás szélesebb körű elterjesztése érdekében.

A Debreceni Egyetemen két esemény kapcsolódik majd az Open Access Hét programjaihoz. A témában tartott előadások és workshopok elsődleges célja a kutatási adatkezelés témájának kibontása és a nemzetközi, illetve a hazai finanszírozói követelményrendszer megismertetése a kutatókkal. A témában a Debreceni Egyetemen két workshopot rendeznek: október 19-én 14 órától a Kenézy Élettudományi Könyvtár 3. emeletén, majd október 29-én 13 órától a Gazdaságtudományi Kar tanácstermében.

A program részletesen itt megtekinthető.