Debrecenben készül a „mozgás receptje”

Egyetem

Hazánk egyik legnagyobb sporttudományi központja jöhet létre Debrecenben az egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének vezetésével.

– Köszönhetően az egyedülálló összefogásnak a város és az egyetem között, olyan intenzív sportfejlesztés indult el az elmúlt években a Debreceni Egyetemen, amire az egész ország felfigyelt – többek között ezért vállalta el az intézmény októberben megalakult Sporttudományi Koordinációs Intézetének vezetését Balogh László.

A szakember szegedi intézetalapító tanszékvezetői és számtalan más tisztsége mellett vállalkozott arra, hogy a Debreceni Egyetem öt éve megkezdett és azóta szisztematikusan építkező sporttudományi fejlesztéseit, tevékenységét irányítsa és kiteljesítse úgy, ahogy arra eddig még nem volt példa hazánkban.

– Az első és legfontosabb feladat most az egyetem sporttudományi portfóliójának elkészítése. Ebben áttekintjük az intézmény jelenlegi képzési kínálatát fókuszálva a sporttudományok hiányterületeire, hogy mi lenne az, amivel újat tudnánk mutatni. Mindennek az alapja a testnevelő tanárképzés, amely egy komplex rehabilitációs -, egy sport táplálkozástudományi szakember, vagy éppen egy sportpszichológus képzés beindításával a tervezett sportmérnöki szakkal és a már elérhető sportjogi szakképzéssel egyedülálló kínálatot tudna nyújtani a Debreceni Egyetem – ismertette elképzeléseit Balogh László.

Ezzel párhozamosan az egyetemen folyó sporttudományi -, vagy az ahhoz szorosan kapcsolódó kutatásokat is feltérképezik.

– Szeretnénk egy Sporttudományi Koordinációs Kutató Központot létrehozni, ahol a sporttudomány és a kapcsolódó társtudományok különböző területein, de hasonló témakörben kutató szakemberek találhatnának egymásra, hogy egy team-et alkotva közösen, hatékonyabban folytathassák tovább munkájukat – részletezte az igazgató.

Az oktatás-kutatás tudományos és infrastrukturális hátterét a Dóczy utcai sporttelepen hamarosan elkészülő Sporttudományi Oktató Központ, valamint a Nagyerdei Stadionba megálmodott Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Centrum adja majd 1100 négyzetméteren, a ma elérhető legkorszerűbb műszerekkel, eszközökkel és berendezésekkel.

– Az intézet szakmai irányításával megvalósuló centrumban komplex sporttudományi kínálat áll majd a hallgatók, az oktatók, a kutatók, a szabadidő- és az élsportolók rendelkezésére. Ez lesz az a hely, ahol az úgynevezett rekreációs- (szabadidő), akár az élsportban érintettek is kaphatnak tanácsokat az egészséges táplálkozással és a teljesítmény növeléssel kapcsolatban. Összességében szeretnénk azt elérni, hogy hazánkban először Debrecen legyen az a hely, ahol a mozgást receptre írhatják majd fel – vetítette előre Balogh László.

A jövő év elejétől működő Sportdiagnosztikai Centrumban egyaránt végeznek majd a sportorvosi vizsgálatokat, táplálkozás diagnosztikát és tanácsadást, illetve a sportpszichológiai tevékenységeket. Korszerű laborok épülnek, ahol mozgáselemző, terhelés-élettani és teljesítmény diagnosztikai, illetve sportrehabilitációs vizsgálatokat is tudnak majd végezni a szakemberek. Mindezt úgy, hogy a kutatás-fejlesztésnek és az innovációnak is a lehető legnagyobb teret engedik majd, mert – ahogy Balogh László is megfogalmazta – a Debreceni Egyetem a kreativitás táptalaja – a sportban is.