Vízgazdálkodás Kínában – kutatás az egyetemen

Egyetem

Kína vízszennyezési problémáinak lehetséges megoldásait kutatja a Debreceni Egyetemen a kantoni Sun-Yat Sen Egyetem docense.

Wang Ya annak a négyoldalú megállapodásnak a keretében érkezett hétfőn a Debreceni Egyetemre, amit kínai részről a Sun-Yat Sen Egyetem Földtudományi és Geomérnöki Kara és a Shenzhen Deep Eco Ltd., magyar oldalról pedig a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara és az Aquaprofit Zrt. képviselői kötöttek 2015 áprilisában. Az együttműködés kiterjed a felszín alatti vízbázisok tanulmányozására és modellezésére, a felszín alatti ivóvíz hasznosítási lehetőségeire, a vízbázisok védelmére, valamint a geotermikus források és a termálvizek feltárási technológiáira.

– A kar kimondottan külföldi oktatók számára alapított Debrecen Agriculture Scholarship ösztöndíjprogramja keretében érkezett Wang Ya Debrecenbe. Ezzel a lehetőséggel elsősorban Kínából, Indiából, Vietnámból, közép-ázsiai országokból várunk szakembereket egyhónapos magyarországi tartózkodásra, közös kutatások indítása és pályázatok előkészítése céljából. Olyan egyetemekről fogadunk oktatókat, melyek a világrangsorban az első 200-ban szerepelnek – fejtette ki Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A Sun-Yat Sen Egyetem docense a hallgatóknak tartott előadásában vázolta Kína felszín alatti vÍzkészleteinek rendszerét, illetve Canton régió vízminőségi problémáit. Ez a régió Hongkongtól 200 km-re található, a világ egyik legnépesebb területe, ahol az emberi tevékenységek, leginkább a mezőgazdaság hatására rendkívül szennyezettek mind a felszíni, mind a felszín alatti vízbázisok. Ezen felül pedig mivel tengerparti terület, a sós tengervíz még szikesedési problémákat is okoz. Mindezek megoldására keres magyarországi tapasztalatokat, technológiákat a Debreceni Egyetemen a harmadik legjelentősebb kínai egyetem docense, Wang Ya.

A Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetben hosszú évek óta végeznek teljes körű, vízgazdálkodással kapcsolatos kutatásokat. Az intézet rendelkezik megfelelő laborháttérrel, valamint távérzékelési felvételek elkészítését szolgáló kamerával, térinformatikai adatbázisok létrehozására alkalmas laborral, a szükséges adatfeldolgozó és tároló egységekkel, szoftverekkel.

– Az a célunk, hogy gazdasági partnerek bevonásával egy kutatóbázist hozzunk létre a régióban a hulladékgazdálkodás és szennyvíztisztítás területén is, így sokrétű technológiai transzferrel jelenthetünk meg külföldön. A megoldások keresése, nemzetközi problémák kezelése a tanulási folyamat része. Egyiptomi kutatókkal már működtünk együtt korábban, ez a kínai, vízminőséget és vízgazdálkodást célzó program lehet a következő lépés – vetítette előre Tamás János professzor, az intézet vezetője.

unideb.hu