Újabb egyetemi ranglista, ezúttal 255. a debreceni

Egyetem

A hazai intézmények között második helyen szerepel az amerikai U.S. News felsőoktatási rangsorán a Debreceni Egyetem.

Az európai egyetemekre szűkített rangsorban 255. helyen áll a Debreceni Egyetem a U. S. News nevű amerikai rangsorban, amely a világ 750 egyetemét állítja sorrendbe. Az összesített listán öt hazai intézmény közül, a debreceni az 585. helyre került, maga mögé utasítva a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Semmelweis Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a 465. helyezést érte el.

Az amerikai rangsor az intézmények tudományos elismertsége alapján állította fel a sorrendet, pontozták a kutatási eredményeket és a publikációkat, az idézettségi mutatókat, illetve a PhD-fokozatot szerzettek számát is megvizsgálták.  Erre a listára tavaly csak egy magyar egyetem, az ELTE került fel.

– A nemzetközi rangsorok tükröt tartanak az egyetem elé abból a szempontból, hogy melyik az a terület, amelyen nemzetközi összehasonlításában is előkelő helyen szerepel, illetve hol kell előrelépni. Mindemellett a hallgatók is figyelemmel kísérik a rangsorokat, és ez alapján döntenek egy-egy intézmény mellett, ezért fontos, hogy a Debreceni Egyetem a vidéki egyetemek között a legjobb helyezést érte el – fejtette ki Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

A képzeletbeli dobogóra a Harvard, a Massachusetts Institute of Technology és a Berkeley állhatott fel.

A rangsor ide kattintva érhető el.