Több izraeli egyetemmel is együttműködhetne a Debreceni Egyetem

Egyetem

Magyarország legnagyobb egyetemeinek vezetői látogattak június elején Izraelbe, ahol az ország legjelentősebb felsőoktatási intézményeit keresték fel. A Debreceni Egyetem részéről Bartha Elek oktatási rektorhelyettes volt a delegáció tagja, aki október 9-én, pénteken a nyári látogatás tapasztalatairól is tárgyalt a Debreceni Egyetemre látogató Ilan Morral, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével.

A nagykövet elismerően szólt a debreceni orvostudományi képzésről. Mint mondta: Izraelben nagyon jó véleménnyel vannak az itt végzett szakemberekről, ugyanakkor szeretnék más területekre is – agrár-, bölcsészet-, gazdaság- és természettudomány – kiterjeszteni a már meglévő kapcsolatot.

Bartha Elek a nyári látogatás tapasztalatai nyomán kifejtette: leginkább a Bar-llan Egyetemmel, a Ben-Gurion Egyetemmel és a Haifai Egyetemmel lát lehetőséget az együttműködésre, mivel a felkeresett intézmények közül méretüket, oktatási és kutatási spektrumukat tekintve ezek állnak legközelebb a Debreceni Egyetemhez. A rektorhelyettes hozzátette: a következő lépésben áttekintik a lehetséges együttműködési területeket.

A találkozón elhangzott: partnerországként Izrael is részt vesz az Európai Unió 2014-2020 közötti kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó Horizont 2020 programban, így a két ország egyetemei a jövőben akár közösen is indulhatnak pályázatokon.