Egyetemi kutatás a sportegyesületekért

Egyetem

Tíz európai ország több mint százezer sportegyesületét vizsgálja a Debreceni Egyetem részvételével indult átfogó kutatás.

– Ahhoz, hogy a munkát megkezdjük, szükségünk lett volna a hazánkban fellelhető több mint 12 ezer szervezet elérhetőségére, de ilyen adatbázis eddig még nem készült. Ezért az egyetem Gazdaságtudományi Karán tanuló sportszervezős hallgatók bevonásával egy olyan egyedülálló adatbázist állítottunk össze, amely több mint hétezer ezer sportegyesületet és non profit szervezetet tartalmaz. Ezek közül csaknem négyezret mi magunk kerestünk meg, további háromezer elérhetőséget pedig a KSH adott át nekünk – kezdte a kutatás részletes ismertetését Perényi Szilvia, a Debreceni Egyetem Sportgazdasági és -menedzsment Tanszékének adjunktusa.

A „Társadalmi befogadás és önkéntesség az európai sportszervezetekben” című kutatás tíz európai ország (Dánia, Németország, Anglia, Spanyolország, Hollandia, Norvégia, Belgium, Lengyelország, Svájc és Magyarország) több mint százezer sportegyesületét vizsgálja meg a következő hónapokban, hogy európai szinten összehasonlítható és a hazai egyesületek számára is hasznosítható adatokhoz jusson hozzá a sportszervezetekről. A kutatás egy nagyobb, a sportegyesületek társadalmi szerepét, az önkéntességgel való kapcsolatát és a sportolás népszerűsítésében játszott szerepét vizsgáló kutatás részeként indult el az Európai Unió és az Erasmus + Sport program támogatásával.

– A nők, a fogyatékkal élők, a hátrányos helyzetű emberek, valamint az etnikai kisebbség közül csak nagyon kevesen mozognak rendszeresen, és még kevesebben sportolnak szervezett keretek között. A kutatás eredményei valós képet nyújtanak majd többek között a sportszervezetek összetételéről, és ajánlásokat fogalmaznak majd meg például arról, hogyan tehetik hatékonyabbá szervezetük működését, hogyan növelhetik taglétszámukat, hogyan toborozhatnak és foglalkoztathatnak önkénteseket, és milyen kihívásokkal kell esetlegesen szembenézniük munkájuk során – részletezte Perényi Szilvia.

Október 10-ig valamennyi érintetthez eljuttatnak egy online kérdőívet, amelyet anonim módon tölthetnek ki a résztvevők. Az adatok összegyűjtése, feldolgozása és tudományos kiértékelése után egy összefoglaló anyag készül, amit sportkommunikációs fórumokon tesznek közre 2017 elején. Az eredményeket a résztvevők is megkapják, valamint az állami irányító szerveknek is továbbítják, ami hozzájárulhat a hazai sportegyesületek és egyéb non-profit sportszervezetek helyzetével, működésével kapcsolatos szabályozások, illetve sportpolitikai döntések előkészítéséhez is.

unideb.hu