Külügyi Börze: „Összezsugorodott a világ”

Egyetem

Külföldi munkalehetőségekkel, tanulmányutakkal és szakmai gyakorlati lehetőségekkel várták a diákokat kedden az idei Külügyi Börzén.

A Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottsága idén 17. alkalommal rendezte meg a Külügyi Börzét az egyetem hallgatói számára a Főépületben.

A rendezvényen szakmai- és külföldi ösztöndíjakkal foglalkozó szervezetek, valamint az egyetem képviselői tájékoztatták a részképzések, tanulmányutak, szakmai gyakorlatok, önkéntes vagy mobilitási programok, illetve nemzetközi munkalehetőségek iránt érdeklődőket.

– Közhelynek hangzik, hogy a világ összezsugorodott az elmúlt években, és nemcsak azért, mert a távolságok áthidalása sokkal kisebb problémát jelent, mint korábban. Valamikor Franciaországból a Közel-Keletre eljutni 4-5 hónapos hajóúton lehetett, ma ez kevesebb, mint 3 órába telik – fogalmazott Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese nyitóbeszédében.

Hozzátette: ahhoz, hogy az ember ebben a rohanó, összezsugorodott miliőben megtalálja a helyét, ismernie kell a világot, mások kultúráját, azt, hogy hogyan gondolkodnak, és ezt csak egyféleképpen lehet megtenni: ha az ember elmegy, és megnézi.

Összesen 20 kiállító képviselte magát a Külügyi Börzén: megjelentek a mobilitási programokat (Erasmus, CEEPUS, ISEP) lebonyolító egyetemi szervezetek, a nyelvvizsga lehetőségek (DExam, Origó, ECL), a különböző országos képviseletek (DAAD, Alliance Française, American Corner Debrecen és Fulbright), továbbá több helyi és nemzetközi szervezet (del REY International, Camp Leaders, CCUSA).

– Mint korábbi ösztöndíjas, bátran állítom, hogy a mobilitás olyan eszköz, aminek segítségével kinyílik előttünk a világ, és megtapasztaljuk, hogy milyen lehetőségeink vannak – mondta Virga József, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottságának társelnöke.

A hallgatók a rendezvényen felmérhették nyelvvizsgatudásukat és hasznos tippeket is kaphattak a külföldi tartózkodáshoz.
unideb.hu