Antibiotikumok: csak mértékkel

Egyetem

Az európai antibiotikum nap az indokolatlan és túlzott mértékű antibiotikum-fogyasztás veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Az antibiotikumok baktériumok által okozott fertőzések kezelésére, illetve megelőzésére alkalmazhatók, ám vírusokkal szemben nem hatásosak. Az európai antibiotikum napot az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kezdeményezése 2008 óta rendezik meg, hogy felhívják a lakosság és az egészségügyi szakemberek figyelmét az indokolatlan és túlzásba vitt antibiotikum-fogyasztás veszélyeire.

– Sajnos a napjainkban már szinte rutinszerűvé vált antibiotikum-alkalmazás bizonyos esetekben nemcsak hatástalan és felesleges, de veszélyes is lehet. Például a gyermekkorban gyakori felső légúti fertőzéseket elsősorban vírusok okozzák, így ezekben az esetekben az antibiotikum nem hatékony – magyarázza Erdős Melinda, a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Klinika igazgatója.

Az egyetemi docens szerint az antibiotikumok tudatos és felelősségteljes alkalmazásával lassítható, vagy akár meg is állítható az antibiotikummal szemben ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok megjelenése és elterjedése. Az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása azért fontos, mert megfelelő antibiotikumok hiányában a terápiás lehetőségek korlátozottak, így a rezisztens kórokozók által okozott fertőzések súlyosabbak lehetnek, a halálozási arány pedig magasabb. A legnagyobb veszélyt azok az úgynevezett panrezisztens baktériumok jelentik, amelyek valamennyi jelenleg ismert antibiotikummal szemben ellenállók – részletezi a szakember.

A legismertebb antibiotikum a penicillin. Alexander Fleming 1928-ban fedezte fel a Penicillium notatum nevű penészgomba baktériumölő hatását, de már évezredekkel korábban leírtak fertőzések kezelésére használt keverékeket, az ókori kultúrákban pedig különböző növényi kivonatok mellett a penészt is használták erre a célra. Fleming úgy vélte: „A penicillint senki sem találhatta fel, mert végtelen idők előtt a természet és egy bizonyos penész már előállította.” – idézi Alexander Fleming gondolatát a doktornő.

Az európai antibiotikum nap alkalmából a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Klinikáján november 19-én tudományos ülést rendeztek.

unideb.hu