Asztúria hercegnője-díj – Marina Abramovic a művészeti kategória győztese idén

Kultúra

Marina Abramovic szerb performanszművész a spanyol Nobel-díjként számon tartott Asztúria hercegnője-díj művészeti kategóriájának győztese idén – jelentették be a döntést szerdán Oviedóban.

A zsűri indoklásában korunk egyik legizgalmasabb alkotójaként méltatta a művészt, akinek több mint ötven éve tartó, új utakat feltáró pályafutását ismerték el a kitüntetéssel.

A performansz királynőjeként ismert Marina Abramovic 24 nemzet 59 jelöltje közül nyerte el az elismerést, amelyet az elmúlt évben két világhírű zeneszerző, Ennio Morricone és John Williams kapott megosztva. A korábbi díjazottak közt szerepel Francis Ford Coppola, Woody Allen, Bob Dylan is.

A belgrádi születésű, 74 esztendős alkotó a belgrádi Művészeti Akadémián tanult festészetet, majd elhagyta Jugoszláviát, mert úgy vélte, a kommunista országban nincs jövőjük a művészeteknek.

Neve művészi körökben évtizedek óta fogalom, széles körben legismertebb alkotása a 2010-ben, a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA) rendezett, A művész jelen van című performansz. Abramovic két és fél hónapon keresztül vörös, zárt hosszú ruhában, rezzenéstelen arccal ült egy asztalnál a múzeum nyitva tartási idejében, a látogatók pedig leülhettek vele szemben.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, idén az első kihirdetett győztes Marina Abramovic. Az elismerést hagyományosan októberben adják át ünnepélyes keretek között a spanyol királyi család jelenlétében.

A díjazottak a világhírű Joan Miró szobrát és 50 ezer eurós (17,8 millió forint) pénzjutalmat kapnak az elismerés mellé.

 

MTI