Éljen át egy tűzvészt vagy egy szén-monoxid-mérgezést a virtuális valóságban

Helyi hírek Ország

Tizenhétmillió forintból úvásárolt új eszközöket az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az Innovációs és Technológia Minisztérium támogatásából, majd eljuttatja ezeket a területi tűzmegelőzési bizottságoknak – adta hírül a megyei katasztrófavédelem.

A területi tűzmegelőzési bizottságok húsz, Oculus Quest2 virtuálisvalóság- szemüveget (VR) és azok szakszerű működtetéséhez szükséges kiegészítő eszközöket kapnak.

A szemüvegek lehetővé teszik, hogy a tűz és szén-monoxid-mérgezés megelőzéséről szóló, speciális technikával készített kisfilmeket viselőjük megnézhesse. Az eszköznek köszönhetően kiválóan lehet érzékeltetni a tűzveszélyt, vagy éppen a szén-monoxid-mérgezés körülményeit.

Olyan virtuális világot teremt, amely által a néző maga is szereplővé válik. A tervek szerint a VR technológiát a tűzmegelőzés további területein, a felkészülés, kiképzés és a tűzvizsgálat területén is alkalmazni fogja a szervezet.

A VR szemüvegek használata egyelőre még nem része a mindennapoknak, ezért február első heteiben az országos tűzoltósági főfelügyelőség a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel közösen kiképezte ezek használatára a megyei igazgatóságok munkatársait.

Dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő az eszközök átadásakor elmondta, hogy a VR szemüvegek mellett valamennyi területi tűzmegelőzési bizottság egy-egy rendezvénysátrat is kap.

A testület, bízva abban, hogy hamarosan alkalom is nyílik arra, hogy a rendezvénysátrakat használni lehessen, húsz puttonyfecskendőt is eljuttat a bizottságokhoz annak reményében, hogy az érdeklődők kipróbálhassák a tűzoltást is.

Az élményt fokozza az a százhúsz gyerekeknek való tűzoltósisak és védőruha is, amelyek felöltésével igazi tűzoltóvá változhatnak a gyerekek. Minderre egész évben lehetőségük lesz azoknak, akiket érdekel ez a hivatás, és akik nyitottak a tűzmegelőzési, katasztrófavédelmi tudnivalókra.