Hungarikum lesz a debreceni páros?

Helyi hírek

Hungarikummá válhat a debreceni páros kolbász. A Hungarikum Bizottság október 13-án, kedden debreceni kihelyezett ülésen tárgyal erről.A debreceni páros története

Az 1920-as években a Bőde család – nagy hentes dinasztia – hentes szaküzlete a Kossuth utcán volt található, ami napjainkban szintén hentesüzletként működik. Meghívást kaptak a párizsi kézműves világkiállításra, ahol a Debrecenben elterjedt saját készítésű páros kolbásszal szerepeltek. Igen-igen, de a zsűri akadékoskodva kérdezte, hogy ez milyen páros kolbász, melyre csak úgy válaszoltak, hogy ez a debreceni.

Ezt követte a következő kérdés: „Miért páros kolbász?”. Válaszként érkezett, hogy a piacon náluk még nincs mérleg, és hogy a vendégek ne vesszenek össze, így párban lehet kolbászt vásárolni. A páros kolbász a kiállításon olyan sikert aratott, hogy külön díjat kapott. Azóta emlegetik Európa-szerte csak úgy, hogy a debrecziner. A hiteles debreceni páros csak magyar sertésből, tartósítószer nélkül készülhet.

A magyaros ételek sorában alapvető helye van a debreczinernek. Az éttermünkben kapható debreceni párost és juhbeles grillkolbászt olyan hentesmester készíti – az eredeti Bőde család receptje alapján -, akinek saját vágóhídja van.