Nem csak télen, hanem nyáron is fontos a biztonságos vezetés!

Gazdaság

Beköszöntött az igazi, forró nyár, és ilyenkor jellemzően az emberek is többet utaznak. A biztonságos közlekedésre a tévhitekkel ellentétben pedig nem csak télen, a jeges és latyakos utakon, hanem nyáron is oda kell figyelni. Akkor is, ha csak 20-30 percet utazunk a legközelebbi strandig.

Sokan alig vártuk már a nyarat, ez az időszak pedig mindig a jól megérdemelt pihenésről kell, hogy szóljon, de ilyenkor is elkél egy kis plusz figyelem az autóban, azért, hogy a kiruccanásunkat végül semmi se árnyékolhassa be.

Ezekre figyelj oda, ha nyáron autóba ülsz

Bármekkora is a hőség, nem mindegy az, hogy milyen lábbeliben ülünk a volán mögé. Bár ilyenkor a legtöbben a lenge strandpapucsot válasszuk, nem szabad megfeledkezni róla, hogy nem szabad papucsban vezetni, még a legnagyobb forróságban sem! A pedálok kezelésénél komoly gondot okozhat az ide-oda beakadó, izzadtságtól csúszkáló papucs, éppen emiatt nem jó választás a szandál sem. A nagy melegben az ideális lábbeli talán a tornacipő lehet, amely kényelmes, mégis szellőzést tud biztosítani lábainkban.

Sajnos a nyári időszakban általában megszaporodnak a defektek, hiszen a meleg hatására az autógumik levegője kitágul. Ha ezek mellett még az abroncsok állapota sem túl jó, akkor az még inkább megnövelheti a defektek kockázatát. Nyári utazás előtt a biztonságos közlekedés érdekében mindenképpen ellenőriznünk kell autónk legfontosabb alkatrészeinek állapotát. Ebbe természetesen beletartoznak a gumiabroncsok, az olajok (motorolaj) és a folyadékok, az akkumulátor, a klímarendszer, a biztonsági felszerelések, illetve a fékrendszer is. Ez utóbbiba beletartoznak a fékeket és a fékbetéteket is. Ezek ellenőrzése nyáron különösen fontos, hiszen állapotuk közvetlenül befolyásolják a vezetés biztonságát.

Miért fontos nyáron a fékbetétek állapotát ellenőrizni?

A nyári utazások előtt különösen fontos az autó fékrendszerének ellenőrzése, mely során nem maradhat el a fékbetétek állapotának átvizsgálása is. Nyáron általában hosszabb utakat teszünk meg az autónkkal, és a hirtelen fékezés is gyakoribb. Nagyobb a forgalom, sok a városi dugó, ezek pedig mind-mind fokozott igénybevételt jelentenek autónk fékrendszerének. Az elhasználódott, elkopott fékbetétek nem képesek ellenállni a terhelésnek, ez pedig a féktávolság megnövekedéséhez vezethet. A nyári hőség hatására nem csak az úttest, hanem a fékrendszer is jobban felmelegszik. A felmelegedett fékbetétek hatékonysága csökkenhet főleg akkor, ha azok már el vannak kopva. Tehát a magasabb hőmérséklet egyrészt rontja a fékteljesítményt, másrészt növeli a fékbetétek kopását is.

Bár ebben a szezonban jellemzően hatalmas forróságra és kánikulára készülünk, azért ezekben a hónapokban is előfordulhatnak esős időszakok. A kopott fékbetétek nedves körülmények között még gyengébb teljesítményt tudnak nyújtani, ez pedig igen veszélyes szituációkat idézhet elő, főleg akkor ha olyan helyen autózunk, ahol korábban még nem jártunk. A megfelelően karbantartott fékrendszer biztosítani tudja azt, hogy az autó rövid idő alatt biztonságosan megálljon, ezzel csökkentve a balesetek kockázatát. (x)