Nem a műhús vagy a rovarlobbi felelős a ragadós száj- és körömfájás járványért

Európa

A szélsőjobboldali pártok egyik fő támadási pontja az Európai Unióval szemben az “új élelmiszerek” kérdése, azonban ezek az állítások többnyire nem felelnek a valóságnak. Magyarországon a jelenlegi ragadós száj- és körömfájás járvány kapcsán is felmerültek hasonló összeesküvés-elméletek.

A közösségi médiában terjedő narratíva szerint a szarvasmarhák leölésének valódi célja a műhús és a rovaralapú élelmiszerek elterjesztése. Bár szakértők cáfolták például a klór-dioxid alkalmazásának lehetőségét a járvány megállításában, a konteó továbbra is tartja magát, veszélyeztetve a hatékony védekezést. Jerzsele Ákos rektorhelyettes rámutatott, hogy a klór-dioxid állategészségügyi felhasználása jelenleg nem engedélyezett, és a kritikus helyzetben való alkalmazásával kapcsolatos ismereteink még hiányosak.

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság

Az Európai Unió 2021-ben engedélyezte bizonyos rovarok, például a lisztkukac és a tücsök élelmiszerként való forgalmazását. Ez a döntés azonban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szigorú tudományos értékelését követően született meg.

Rovarfehérjére szükség van

A rovarfehérje a jövőben fontos szerepet játszhat az állati takarmányozásban a várható népességnövekedés és a hús iránti kereslet növekedése miatt. A rovarfehérje fenntartható alternatívát kínál, és piaci értéke folyamatosan emelkedik, ahogy a hagyományos takarmányok helyét kezdi átvenni. Az EU már engedélyezte a feldolgozott rovarfehérjét baromfi- és sertéstakarmányozásra.

130 országban hagyományos élelmiszer

Rafael Perez, az EU illetékes szakértője hangsúlyozta, hogy a fogyasztók szabadon dönthetnek a rovarok étrendjükbe való beillesztéséről. Fontos megjegyezni, hogy világszerte több mint 130 országban mintegy 2 milliárd ember számára a rovarok hagyományos élelmiszernek számítanak.