Ismét sztrájkolnak több nagy brit repülőtéren a határrendészeti dolgozók

Európa

Újabb többnapos sztrájkot kezdtek szerdán több nagy brit repülőtéren a határrendészeti dolgozók, miután a kormány továbbra sem teljesítette béremelési követelésüket.

A brit határrendészeti hatóság (UK Border Force) alkalmazottainak munkabeszüntetés-sorozata az egész karácsonyi és újévi utazási időszakra kiterjed: szakszervezetük december 23-tól 26-ig, illetve december 28-tól 31-ig hirdette meg az akciót.

A brit belügyminisztérium a szokásosnál hosszabb várakozási időre, késések, fennakadások lehetőségére figyelmeztette a Nagy-Britanniába készülő utazókat.

A karácsonyi sztrájkok idején mindazonáltal nem voltak nagyon jelentős fennakadások, mivel a kormány katonákat, köztisztviselőket és más területeken dolgozó, önkéntesen jelentkező kormányalkalmazottakat képzett ki a határrendészeti feladatok ellátására.

A UK Border Force végzi a brit határállomásokon – a repülőtereken, a kikötőkben és a nemzetközi forgalmú pályaudvarokon – az útlevelek ellenőrzését.

Nagy-Britannia csaknem három éve kilépett az Európai Unióból, így az EU-országokból érkezőkre ugyanazok a beléptetési szabályok érvényesek, mint a világ más térségeiből beutazókra.

A sztrájkok nem érintik a Londontól északra, illetve északkeletre fekvő Luton és Stansted repülőtereket, amelyekre a Magyarországról beutazók többsége érkezik.

Sztrájkolnak viszont a határrendészeti dolgozók London két másik nagy nemzetközi repülőterén, Heathrow-n és Gatwicken, amelyekre szintén közlekednek járatok Magyarországról.

A munkabeszüntetési akció kiterjed emellett Birmingham, Cardiff, Glasgow és Manchester repülőtereire.

Ágazati előrejelzések szerint a sztrájksorozat teljes időszakában várhatóan kilencezer menetrendszerű és charterjárat száll le ezeken a repülőtereken, 1,8 millió utassal a fedélzetén.

A londoni belügyminisztérium kéri, hogy a Nagy-Britanniába készülők ellenőrizzék légitársaságuknál, utazási irodájuknál vagy túraszervezőiknél járataik indulását.

A tárca javasolta, hogy az erre jogosult beutazók a sztrájkok idején használják az elektronikus beléptetőkapukat (eGates).

Ezeket a kapukat azok vehetik igénybe, akiknek biometrikus azonosítóval ellátott útlevelük van, betöltötték 12. életévüket – bár a 12-17 év közöttiek csak felnőttek kíséretében használhatják az e-kapukat -, és brit, európai uniós, illetve amerikai, kanadai, ausztrál, új-zélandi, japán, szingapúri, dél-koreai, svájci, norvég, liechtensteini vagy izlandi állampolgárok.

A UK Border Force alkalmazottainak szakszervezete azzal indokolta a sztrájkokat, hogy a kormány az érdekképviselet által követelt 10 százalék helyett mindössze 2 százalékos béremelést ajánlott.

Nagy-Britannia évtizedek óta példátlan sztrájkhullámot él át ezekben a hetekben, mindenekelőtt a megélhetési költségek negyven éve nem tapasztalt ütemű emelkedése miatt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint októberben 11,1 százalékos, novemberben 10,7 százalékos volt a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában.

Az elmúlt napokban sztrájkoltak a vasutasok, a tanárok, a kórházi ápolók, a mentősök és a buszsofőrök.

A vasúti dolgozók jelenleg is sztrájkolnak, és január 3-án újabb ötnapos sztrájkot kezdenek, ha addig nem sikerül megállapodásra jutni bérköveteléseikről.

(MTI: Kertész Róbert)