A Freeszfe Egyesület Emergency Exit programja kapta idén az Európai Polgár díjat Magyarországon

Európa

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit programja magyar színház- és filmművészeti hallgatók és öt másik európai uniós tagállam egyetemei között létrejött együttműködés. Az ad-hoc alapon, szükségszerűségből indult akció egy új típusú partnerséggé és közös oktatási folyamattá vált, amelynek alapja a szolidaritás és a partnerség. Az európai szinten létrejövő, újfajta kezdeményezés nem csak a kölcsönös megértést és kulturális együttműködést segíti elő, de az európai értékek tiszteletben tartását és a gyakorlatba való átültetését is.

A tagállami díjazottakat 2021. május 28-án választotta ki az Európai Polgár díj kuratóriuma.

Az Európai Parlament minden évben odaítéli az Európai Polgár díjat. A díj az alábbi területeken nyújtott kivételes teljesítmények jutalmazására szolgál:

  • A tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítését és a szorosabb integrációt, illetve az Európai Unión belüli határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködést elősegítő projektek.
  • Az európai szellemiség megerősítéséhez hozzájáruló, hosszú távú, határokon átnyúló vagy nemzetek közötti kulturális együttműködéssel járó projektek.
  • Az aktuális Európai Évhez kapcsolódó projektek (ha alkalmazható).
  • Az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket konkrétan kifejező projektek.

Magánszemélyek, magánszemélyek csoportjai, egyesületek vagy szervezetek az általuk megvalósított projektekkel pályázhatnak, vagy egy másik magánszemélyt, csoportot, egyesületet vagy szervezetet jelölhetnek az Európai Polgár díjra. Az Európai Parlament képviselői is jogosultak jelölést benyújtani – képviselőnként és évente egyet-egyet.