Gróf Tisza Istvánra emlékeztek Debrecenben

Gróf Tisza Istvánra emlékeztek Debrecenben

Egyetem

Szobrának megkoszorúzásával emlékeztek szombaton az 1918. október 31-én meggyilkolt gróf Tisza István néhai miniszterelnökre.

“Gróf Tisza István olyan egyéniség volt, akit nem lehetett helyettesíteni” – mondta megemlékezésében Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora.

Leváltani, eltávolítani, megölni lehetett, de helyettesíteni nem, alakja ott magasodik Magyarország huszadik századi történelme felett – tette hozzá a volt tiszántúli református püspök.

Bölcskei Gusztáv felidézte, hogy csak 2000-ben jött el az idő, amikor vissza lehetett állítani az addig a helyi Déri Múzeum pincéjében őrzött Tisza-szobrot, amelynek meglétéről korábban még csak tudomásuk sem volt

Emlékeztetett rá, hogy a szobrot 1945-ben “a magukat értelmiségieknek valló debreceni bölcsész hallgatók” kezdeményezésére döntötték le talapzatáról.

A rektor figyelmeztetett a mai értelmiség felelősségére, ami kiterjed “városra, országra, az egész nemzetre”.

Legyen áldott gróf Tisza István emléke – mondta, majd azt kívánta, hogy a nagyformátumú politikusnak legyenek méltó követői “a város, hazánk javára, egész nemzetünk felemelkedésére”.

A megemlékező szavak után a debreceni önkormányzat, az egyetem, a pártok és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták gróf Tisza István néhai miniszterelnök szobrát.